18 sep 2014 2014-09-18 13:22 2014-09-18 13:22

Grottor och ormar

Vi ankrade upp på Niue i går morse efter en snabb och mestadels bekväm översegling. Det var lite rulligt och blåsigt de första dagarna som sagt, så vi fick ta ner både mesan och rullgenua och segla på bara kutterstagsgenuan och storen ett dygn. Sista dagen försvann vinden helt i 8 timmar så vi passade på att köra motor och brygga vatten så vi fick fulla tankar, köra kvättmaskin etc, sånt som ändå behöver ström.

Vi hade ovanligt bra fiskelycka och fick två guldmakrillar, mahimahi på runt 10 kg var och två tonfiskar på ca 7 kilo styck, så det blir mycket fisk i alla former på matsedeln.

När vi närmade oss land var förväntningarna stora. Karin sög i sig lukten av jord som känns så tydlig efter en vecka till havs. Niue är ett gammalt korallrev som har pressats upp 50-70 meter ur havet för länge sedan. Kanske som Öland eller Gotland, fast mindre och antagligen inte fullt så gammal. Ön är 15 x 18 km och är otroligt nog ett eget land! Här regnar tillräckligt för att det ska prunka av växtlighet så ön ser ut som rena urskogen trots att berggrunden är så porös så vattnet rinner rakt ner i marken, det inte finns några bäckar.

I går kväll hade vi en liten avskedssupé med Bayamee. De seglade vidare mot Fidji i morse. Själva gick vi och hyrde en bil för två dagar och har tillbringat hela dagen idag på upptäcksfärd till olika grottor och unika snorklingsställen. Landskapet är exceptionellt minst sagt. Valvbågar med nästan 50 meters spann, grottor fulla med stalagmiter (på golvet) och stalagtiter (i taket). Under vattnet är det bortåt 80 meters siktdjup. Jag och Margot dök igår och hade sällskap av en en sköldpadda en stor del av tiden. Bottnen är så full av raviner…, nej, det är otroligt tjusigt! I skyddade små vikar sipprar sötvatten ut ur klipporna och lämnar vattnet på ytan lite suddigt och svalt. Man ser ofta de randiga supergiftiga havsormarna, som är nyfikna och ett riktigt trevligt sällskap. Strax innan vi kastade ankar hade vi en knölval bredvid båten. Den hoppade och gjorde riktigt eleganta skutt, breechade och plaskade. I morgon får vi fortsätta äventyren, godnatt!

Gustaf, Niue, 13.20Z 18/9.