18 apr 2014 2014-04-18 07:58 2014-04-18 07:58

Regn, regn

Livet i ITCZ.

Inter Tropical Convergency Zone. Kan det vara nåt? Mmm. Den är berömd här. Havet sydväst om Galapagos är berömt för sitt squalliga väder och det är bara att ge ryktesspridarna rätt.

Så här uppfattar jag det hela: Söder om den 5-6-7 ungefär sydliga breddgraden blåser passadvinden glatt från sydost. Norr om linjen är vindarna svaga och varierande. Så, vart tar all luft vägen som kommer söderifrån? Ja, den måste ju stiga när den kommer fram till ITCZ och ger då upphov till regn. Massor av små lokala regnkärnor som påminner om squallar. På samma sätt finns en ITCZ norr om ekvatorn där norra halvklotets passadvind når vägs ände. Den linjen, den norra ITCZ, är alltid tydlig, medan den på vår sida ekvatorn vandrar runt och ibland försvinner. Men nu finns den här och är hur tydlig som helst, och vi har seglat genom säkert 20 regnväder sedan vi närmade oss fem grader syd. För att bli torra bakom öronen pressar vi oss ner söder ut och har nu nått fram till sju grader syd, så rimligtvis borde vi kunna se fram mot torrare väder snart.

Om vädret varit dåligt har fisket varit desto bättre. Vi har dragit upp två små tonfiskar och fem guldmakrilar, så det har blivit fisk alla måltider och en del påsar i frysen. Det är väldigt svårt att få in mer mat där nu och jag tror besättningen är sugen på lite omväxling, så jag har inte lagt ut revarna nu på morgonen.

Igår tog sig alla ombord en uppfriskande och kanske behövlig dusch och tvagning i regnet på däck. Många nakna rumpor i olika hörn av båten och särskilt under strilet från seglen, som fångar mycket vatten. Sen gällde det att få handdukarna torra igen i solen innan nästa skur skulle dyka upp. Det regnade in i dubbelsängen i fören under en kraftig squall och där har det inte riktigt torkat ännu. Ska bli skönt med torrare väder framöver!

Skolarbetet var lite sporadiskt i början av denna översegling, som det ofta blir, men nu har vi kommit igång igen och har bl.a. kommit väl in i Lovisas latinstudier som hon uppskattar mycket. Det känns bra att lägga lite extra krut på ämnen när de är nya och spännade. I historia jobbar vi med Karl den stores imperiebyggnad och hans försök till folkbildning under den i övrigt mörkaste medeltiden i 800-talets Frankrike/Tyskland. Intressant läsning för både stora och små.

Vi ser massor av flygfisk och stormsvalor av olika slag, små petreller i flockar samt får fortfarande besök av den svalstjärtade måsen, spöket som jagar småfisk om nätterna i skenet från lanternan, men nu börjar vi kanske komma utanför dess utbredningsområde, för sista natten såg jag den inte. Eller så regnade det för mycket.

Snart dags att väcka Tina så jag kan törna in…

Gustaf 13.00 GMT 18/4-2014, 7-01’S 97-35’W