25 aug 2014 2014-08-25 14:23 2014-08-25 14:23

Jolle på drift i Maupihaa

Efter glada dagar på Bora Bora med barnbåtar och snorkling efter rockor, beslöt vi ganska så impulsivt att segla 130 sjömil västerut till atollen Maupihaa, tillsammans med två andra barnbåtar. Maupihaa har ett lite läskigt pass in i atollen, via en smal kanal där det alltid strömmar 3-6 knops ström ut, och så grunda korallhuvuden precis innanför. Seglarna inne i atollen är standby på VHF kanal 16, och en snäll karl från kanadensiska segelbåten Atrain om ut och mötte oss med jollen, och lotsade oss in.
Seglarna här älskar Maupihaa, kanske mest för den välkomnande familjen på ett tiotal vuxna som finns på norra delen av ön. Australiska Outsider seglade tillbaks 100 sjömil till Maupiti med den hjärtsjuke fadern förra veckan. Han vårdas nu på Raiatea. Bruce på australiska Remi De fiskar åt dem varje dag utanför passet. Seglarna hjälper till och skördar kopra (klyver och öppnar kokosnötter för att torka). Igår var Hio, äldste sonen, ute och fiskade hummer nattetid på revet med ett par seglare. Så ikväll var det knytkalas iland, med långbord för alla. När det blev dags att dra sig hemåt upptäckte jag att vår jolle drivit iväg, så hela ankarplatsen var ute med ficklampor och letade, tills någon fanns den ett par sjömil söderut i atollen. Gustaf bjöd alla på drinkar i Caminante, så det blev en lång kväll, med många rövarhistorier.
En gott slut på en annars dryg dag. Gustaf och jag plockade isär en av våra toaletter, det kom inget spolvatten. Han har inte lyckats få ihop den igen, den läcker som ett såll. Han har svurit hela dagen över oss kvinnor som “inte kan spola ordentligt när vi kissar”, det har varit ett himla liv…

Tina, 12.22z,25 augusti 2014, Maupihaa, Franska Polynesien