9 mar 2015 2015-03-09 10:15 2015-03-09 10:15

Caminante är återintagen!

Bajs, bajs, massor av fågelskit täckte vår Caminante, när vi efter många vedermödor under den långa resan tillbaka från Sverige, åter var hemma ombord. Med stora brandsprutan och en borste, blev det efter någon timme lite bättre. Men inte förrän vi tuffat in till tankbryggan och skurat flitigt med sötvatten, kändes det som vi hade jagat bort känslan av guanogruva. Nu vet vi varför de lokala hänger upp massor av plastpåsar på sina båtar…

Hela familjen utom Lovisa hostade och snörvlade när vi kom hem till båten. Katrien från belgiska barnbåten Nautilus kom över med köttfärssås, mjölk och ägg åt oss, så vi slapp springa och handla. Lovisa fick vara med dem på eftermiddagarna. Vi andra sov, skurade fågelskit, och snorade.

I fredags var vi bjudna på bröllop till Sara och Phil på engelska Lochmarin nere i Whangarei. Vi körde ner med en liten hyrbil “rent-a-dent” och bodde på vandrarhem två nätter och återförenades med många gamla seglarbekanta: Dafne, Field Trip, Moxie, Breeze, Adina, Lumbaz osv. Härligt att ha så många fina vänner och roligt att se alla barnen genast hitta på upptåg tillsammans. Själva bröllopet gick i skotsk stil. Phil med kilt och ett gaeliskt band, som fick oss att dansa skotska folkdanser i flera timmar. Lovisa var helt exalterad och superfokuserad och missade inte en detalj i de oändliga turerna och stegen.

Nu är vi åter tillbaks ombord och har haft en lång skoldag idag för att komma ikapp lite. Jag har monterat ihop alla delarna till en stor inverter jag köpte när vi var i Sverige. Vår sinusinverter för att köra alla maskiner med 230 V brann upp för ett år sedan i Panama. Efter att lagat den läste jag på vad andra skrivit om sådana apparaters tillkortakommanden. Då bestämde jag mig för att investera i en ny och större modell. Det blev “PowerJacks LF-sinusinverter på 8kW”. Den väger 30 kg, lite för tungt att ta med på flyget i en bit, så jag fick montera ner den och lägga den i olika väskor. Nu sitter den på sin plats i maskinrummet och har inga problem att starta svarven, vinkelslipen, värmepistolen etc. För att sänka tomgångsströmmen monterade jag in ferrit-drosslar i serie med primären på de stora transformatorerna. Lite trångt innanför skalet men funkar bra!

Det trasiga Fluke-Oscilloskopet som jag bytte till mig för en liten överbliven winsch på Grenada har varit på en tur till USA för service, och nyss gjorde jag i ordning ett batteripack och testkörde. Funkar utmärkt! I morgon blir detta början på en liten serie elektronik-labbar med barnen. Linjära kretsar, OP-förstärkare och sånt. Ska bli skoj!

Hela familjen njuter av att vara hemma igen, även om det naturligtvis var roligt att träffa alla vänner och syskon i Sverige. Borta bra men hemma bäst..

Gustaf, Opua, 7 GMT 9 mars 2015

=====
This message was sent using Winlink, a free radio email system provided by the Amateur Radio Safety Foundation and volunteers worldwide. Replies to this message should be brief using plain text format and any attachments kept small. Commercial use or use of this email system for monetary gain is strictly forbidden. See www.winlink.org/help for additional information.