13 apr 2015 2015-04-13 08:05 2015-04-13 08:05

Påskkalas och ekolodsbyte

Det blev påskkalas på Caminante i Opua, tillsammans med barnfamiljerna i belgiska Nautilus och amerikanska Exodus. Egentligen blev det “potluck”, denna underbara uppfinning, som gör att man kan träffas och äta tillsammans, ofta och anspråkslöst! Lovisa och Karin fick lära sig om “The Easter Bunny” som kommer med påskgodis till de belgiska barnen – och vi spred myten om påskkärringarna och Blåkulla. Ytterligare en barnfamilj finns i krokarna, amerikanska Nirvana. Varje eftermiddag i Opua träffas så alla barn utanför marinans tvättstuga och leker.

Katrien och Hans i Nautilus brottades med sin läckande 400 liter rostfria vattentank. De lämnade in den på reparation – och fick tillbaks en fortfarande läckande vattentank. Kanske skall vi ge upp denna rostiga, läckande tank, tänkte de, betalade räkningen, men beställde en ny glasfibertank från samma företag. De lämnade den gamla, så att personalen skulle ha alla mått på vart kopplingar och fästpunkter på den nya tanken skulle sitta. När Hans och Katrien fick den nya tanken var ändå allt fel. Och räkningen var 3000 kr högre än vad som ursprungligen sagts. Hans höll på att gå i taket, den arge chefen på företaget hotade att hindra Nautilus lämna landet om de inte betalade räkningen, och tillkallade dessutom polisen. Alla skildes åt inför påskhelgen med upprörda sinnen. Under helgen monterade Hans in den nya tanken. När de fyllde upp den med vatten, antog den en ballongs form, som hotade att spränga all plywood under dubbelsängen. Och – den läckte…suck… Tisdag morgon gick Gustaf och Katrien och lämnade tillbaks plasttanken. Gustaf trycktestade och svetsade igen hålen i den gamla tanken, som monterades tillbaks igen. Så nu får den hänga med ett tag till.

Gustaf och jag lånade Nautilus’ hyrbil och handlade ett lass mat i Whangarei. Basmat som mjöl, mjölkpulver och pasta, men vi försöker också köpa långtidshållbara matvaror, som kryddar måltiderna när vi är långt borta från civilisationen. Till exempel honung, wasabi, kakao, konserver med rödbetor och inlagd gurka, äpplemos m.m. Chokladen här är superb, men den lär ju knappast räcka nån längre tid…!

Vi lämnade sedan Opua, och är nu ute i Bay of Islands igen. Vi har haft en härlig vecka härute med Nautilus och Exodus, strand och badliv. Männen har dykt och kommit hem med hummer och fisk. Hans, som är professionell dykare, hjälpte oss att byta vårt trasiga ekolod under vattnet, en läskig procedur som vi faktiskt skjutit upp ett helt år. Några liter vatten hann ta sig in i kölsvinet genom det sex cm stora hålet, men allt gick snabbt och smidigt utan problem.

Tina, 8.00z, 13 april 2015, Urupukapuka Bay, Bay of Islands, Nya Zeeland

=====
This message was sent using Winlink, a free radio email system provided by the Amateur Radio Safety Foundation and volunteers worldwide. Replies to this message should be brief using plain text format and any attachments kept small. Commercial use or use of this email system for monetary gain is strictly forbidden. See www.winlink.org/help for additional information.