22 nov 2014 2014-11-22 00:11 2014-11-22 00:11

Bay of Islands

Opua är ett pyttelitet samhälle, det domineras av segelbåtarna – marina, varv, samt ett antal företag knutna till båtindustrin. Vi ligger ankrade bland ett femtiotal segelbåtar, som mestadels ligger på boj. Egentligen är det inte ett ställe man stannar på, utan snarare lämnar man sin båt här. Det finns en skola här, som välkomnar båtbarn. Men i år skulle de ha närmare 2000 SEK/vecka för våra ungar, så vi backade… För de pengarna kan man göra mycket annat roligt!
Oftast skiner solen, och vi är omgivna av gröna kullar. Det känns och ser ut som Sverige i maj – fast blommor, buskar och träd ser helt annorlunda ut! I onsdags blåste det kuling, andra båtar draggade, kan inte minnas när vi kastades omkring så mycket på en ankring sist. Strömmen lade Caminante periodvis med sidan mot vinden och apelsinerna rullade ner i lä.
För barnen är lekkompisarna det centrala i trivseln just nu. Vår erfarenhet hittills är, att de klarar bra att segla utan utan andra barn i närheten så där en-två månader, men dessa perioder får varvas med tider, där vi anpassar vårt resande efter andra barnbåtar.
Opua har ingen lekplats, utan stranden består mest av bilparkeringar med grus och asfalt. Men här är så litet och mysigt, så när vi kommer iland med jollen, så kan ungarna bara hoppa ur och springa iväg och leka med varandra överallt, utan övervakning – och alltid hittar de på något, med marinakärror och sparkcyklar. Den senaste veckan har vi haft en mängd aktiviteter i ett stort tält – All Points Rally – de lokala företagen har hållit föredrag och sponsrat med pizza- och grillkvällar, och en och annan utflykt. Barnen har fått sin mötesplats och en storfamilj!
Vi mekar med båten, och lever vardagsliv, utan att behöva fundera på sjöstuvning och väderfönster. Urskönt! Skola på förmiddagarna. På eftermiddagarna kan vi ta gummibåten till Pailia eller Okiato. Förra helgen hyrde vi en bil och besökte Waipoua Forest på ostkusten, med de stora Kauriträden, varav det äldsta sades vara 2000 år gammalt! Om vi inte bjuds på korv eller hamburgare i Tältet, blir det kanske en öl på Opua Cruising Club. Och kanske lite film på kvällen, en gammal Beck- deckare för de vuxna eller barnens favorit My Little Pony.
Vi flyger hem till Sverige 8 december till 1 mars. Jul hemma, barnen är lyriska!

Tina, 12.07z, 22 december 2014, Opua,Bay of Islands, Nya Zealand