19 nov 2013 2013-11-19 00:39 2013-11-19 00:39

Under segel igen

Klarerade ut från Jamaica efter lunch och lättade ankar med sikte mot Kuba. Vinden var först frisk, runt 10 m/s ost-nord-ost (ENE) med regnbyar, men har nu efter skymningen mojnat till 7 m/s, halvvind/slör.

Mellan Antigua och Bermuda håller det på att födas en tropisk storm, men vi räknar med att den går mot USA, så vi slipper stifta närmare bekantskap med den.

Vi hade skola med barnen både lördag och söndag för att kompensera våra seglingsdagar hit från Curacao. Det hade de faktiskt inget emot. Lördagen tog vi bussen västerut mot några vattenfall och hade en riktigt trevlig eftermiddag med mycket bad. Söndagen blev en servicedag. Förutom sjösurrning hade vi två trasiga laptops där skärmgångjärnen brutits loss ut chassit, varav den ena gick inte att starta längre. Jag hade också ett kort teleobjektiv, 85 mm F1.8 där “chipet” spruckit så kameran inte ville ta bilder med det. Det är tropikvärmen som tar ut sin rätt. Chiphållaren var i plast liksom datorchassina. Kass! Tacka vet jag mina objektiv från 60-talet. Ingen plastskit där. Det blev till att bygga upp med epoxi och modifiera gångjärnen på datorerna så de inte trögar så mycket. Objektivet blev som nytt, men datorerna, vilka nu funkar igen, är efter operationen lite veka i livet och behöver stöd bakom skärmen om den nu inte står rakt upp. Det var ett måste, om de inte skulle ha brutit sönder chassit igen. Den ena hade jag redan lagat en gång. Men de kommer inte att gå sönder mera nu. (hoppas jag…).

Vi har fulla segel, gör runt sju knop (vår standardfart tycks det som) och barnen leker med iPaden i sittbrunnen, Tina tar en lur före nattvakteriet.

En av många fattiglappar dök på mig när jag slängde soporna, precis innan vi skulle segla. Han försökte sälja en sauersop, en i vårat tycke ganska tråkig frukt, och hävdade att hans lilla dotter låg där hemma och svalt. -Kanske bäst att ge henne frukten då, tyckte jag, hon skulle bli proppmätt, den var på säkert ett kilo. Vi hade redan gjort slut på våra sista jamaicadollar och dessutom träffar man tjugo tiggare om dagen här, så det går inte att dela ut allt man har var gång. Njae, det hade han inte tänkt på… Nästa fråga var om han kunde segla med till Kuba, då skulle han kunna ragga upp en kubansk fru. Jag tänkte ett ögonblick på hans påstådda dotter och påpekade att imigrationsmyndigheterna på Kuba nog hade synpunkter på om vi dumpade honom där. Lagen säger, som alla långseglare vet, att vi i så fall strax får betala flygbiljetten för att flyga honom ur landet igen, och vilken glädje får han av det? Smiter han är vi i “deep shit”. Jag rekomenderade honom att ta en färja… Inte lätt att vara snäll samtidigt som man är vettig, och svårt att svara förståbart på alla frågor och önskemål. Tina tycker jag är för dumsnäll som svarar på alla frågor och tiggerier. Sånt är livet ibland. -Jobbigt.

Gustaf 23.30 GMT 18Nov 2013 18-32.8’N 76-45.9’W