11 jan 2013 2013-01-11 04:30 2013-01-11 04:30

Vatten, det vita guldet

Fick just höra att det kostar 0.95 EC-dollar per gallon om man fyller sötvatten här från tankbåten. Nästan en krona litern.

Litorinas watermaker har krånglat de senaste veckorna. Säkringen går och den ger allt mindre vatten. Igår kväll kom Patrik över med motorn i en spann till oss och vi satte upp och svarvade kollektorn rund och fin på den stora 12V motorn. Den var illa sliten och nästan en millimeter “orund” så det var inte så konstigt att den drog mycket kol. Sen gick den åter bra en halvtimme, betydligt bättre än vanligt, men efter en tid så gick åter säkringen. Vad kan det vara? Något trögar nog ibland. Kan det vara en backventil i den trecylindriga kolvpumpen, är ett lager kass eller är det stopp nånstans? Jag var ju inblandad i diskning av den, med ättika och citronsyra, när vi var i Las Palmas. Då var det väldigt dåligt flöde och motorn blev varm, men diskningen hjälpte faktiskt. Ska vi ta fram grövre artilleri? Den är i 316-stål i cylinderväggar, backventiler och tillhörande fjädrar, men pistongerna är säkert keramiska. En dosis fosforsyra och lite diskmedel som pumpas runt en timme utan att vi släpper in det i membranstacken? Skulle man byta olja i vevhuset kanske?

Patrik och Monika fyllde på 175 liter sötvatten från oss för att klara sig tills vi löst deras watermakerproblem. Vi bryggde 800 liter igår, så oss går det ingen nöd på. Dessutom har vi börjat samla regnvatten i två tunnor för att ha till tvätt och sånt, för det regnar faktiskt ganska bra här till och från, och vattnet som landar på sittbrunnstaket kommer ut i två stuprännor och är lätt att ta vara på.

Emil från danska Cassiopeja var över häromdagen och jag visade hur han kopplar om sin bilgenerator till stjärnkoppling från den vanliga deltakopplingen för att få den att börja ladda vid 1.7 gånger lägre varvtal. Generatorn är kopplad till deras propelleraxel och den har aldrig gett nåt vidare pga dålig utväxling, men nu laddar den på redan vid tomgång med växeln i. Återstår att se om det räcker med detta när man seglar. Remskivan på axeln är 15cm och på generatorns 7 cm. Stigningen på propellern är 12 tum per varv. Skulle tro de behöver bättre än 2:1 uppväxling, men kanske…?

I kväll hade vi grillafton på stranden med lite danskar, bla Cassiopeja. Väldigt trivsamt, även om vi fick lite ljummet regn på oss ett par gånger. Det är så pass varmt så det bekymrar ingen särskilt mycket att man blir pisseblöt där man står i t-shirten och shortsen, även om det är sent på kvällen. En av de andra danskbåtarna hade två små döttrar med. De somnade på stranden så småningom och sov gott mitt i ösregnet, på den blöta sanden. I kväll 28 grader och vindstilla. Men inga mygg!

Jag och Lovisa var ute och snorklade i mörkret längs stranden med en dyklampa. Det tyckte Lovisa var spännande. Hon har varit lite mörkrädd på sistone, men med lite övningar i mörkret går det nog snart över, tänker jag. Man ser lite andra sorters djur och fiskar när man nattdyker, än de vanliga arterna som finns på dagen. Synfältet blir så klart begränsat till fläcken just där lampan lyser, så upplevelsen av det man ser förstärks, som på en teaterscen. Inne i skogen såg vi också eldflugor, som susade runt, som magiska ljussken i kolmörkret. I skogen om natten hör man också många spännande ljud här, att  fantisera om, när man lagt sitt trötta huvud på kudden.

/Gustaf 3.30z 11 januari 2013 Bequia