17 dec 2012 2012-12-17 08:14 2012-12-17 08:14

Stilla natt

Stjärnhimlen lyser däruppe, Cassiopeja pekar ut Polstjärnan lågt om styrbord. Himlen är nästan klar med enstaka små regnmoln som bildas, rör sig sakta och löses upp. Jag följer dem med radarn. Börjar det regna får jag ta in tvätten och stänga alla däcksluckor. Några gånger under natten har molnen givit lite vind så vi kommit några bonus-sjömil framåt, annars är det väldigt stilla. Inga båtar i sikte senaste dygnet.

Seglen flaxtrar trött i den nästan obetydliga sjöhävningen, fast vi försökt spänna ut dem, fria från alla beröringspunkter. Vindmätaren visar 2.8 knop ren ostlig, men den överskattar lite, då en del luftrörelse beror på masttoppens rörelser. Loggen visar 1.2 knop och GPS-en säger 1.6 knop, 260 grader över grund. Vi har alltså 0.4 knops medström och den verkliga vinden över grund är strax under 4 knop, alltså 2m/s. Vi har de två genuorna spirade, 75 kvm i lovart om babord, fullt ute på sin 8 m bom och 38 kvm genua i lä. Storen på sina 60 kvm och mesanen på 30 kvm om styrbord. Vinden kommer in 50 grader babord om akterlig. Autopiloten styr 277 grader magnetisk kurs, vilket blir 259 när man räknar bort magnetisk variation, vilken är 18 grader W här. Hade vi seglat våra 3000 sjömil från Las Palmas till Bequia i denna fart hela vägen skulle vi komma fram i slutet av februari.

Men så kommer det regn två sjömil i lä och vi sugs ditåt. Plötsligt har vi 10 knop vind och det börjar porla om skrovet. Så trimmar jag seglen och det går bra. Nästan fem knop. Skoj! På radarn följer jag hur molnen avlägsnar sig snett åt höger i förhållande till passaden, alltså nästan norrut. Har aldrig förstått hur squallmolnen rör sig. När de är fyra sjömil bort börjar seglen åter flaxa, vinden dör ut. Dags att hårdskota igen för att minska slitaget.

Vi har haft en del hemmafrusysslor idag. Jag har tvättat upp den mesta tvätten. Försökte med tvättmaskinen först, men jag hade nog laddat i för mycket för den trippade på första tömningen då den centrifugerar lite, sjögången var för stor för en full maskin. Så det blev handtvätt som vanligt. Sköljningarna är det jobbigaste när man vill snåla på vatten och vill krama ur allt mellan sköljningarna. Det var hett när solen gassade och jag gjorde i ordning ett bad i baljan till barnen, och det blev mycket stoj och glam. Har fortsatt att göra goda små maträtter bla currycreps.

Jag beklagade mig i morse för Tina att Andy aldrig diskar. Jag är van att ta disken när vi seglar, särskilt som jag inte gillar när det ligger disk i hon och skramlar i sjögången. Men det störde mig lite att vår liftare inte insåg nödvändigheten att åtminstone ta sin egen tallrik nu efter 16 dar till sjöss. Tina måtte ha yppat detta för Andy för helt plötsligt var han väldigt mån om att laga maten och diska vid middagen idag. Så han hackade löken och en bit salami, men han hade varken gjort en cyrry eller pannkakor förut så han överlät detta till mig med stor lättnad och hade skola för Lovisa istället. Men diskade gjorde han efteråt!

Prognosen säger att vinden ska börja komma tillbaka till 5-6m/s i morgon och gå över på sydost. Hoppas det stämmer!

Gustaf 7.00 z 14-25’N 49-29’W 692 M kvar..