4 apr 2013 2013-04-04 04:39 2013-04-04 04:39

Påsk på Barbuda

Påskhelgen är slut här på Caminante, och skolan har börjat ombord. Fortfarande sitter ett påskris uppe i sittbrunnen med glada fjädrar. Vi gjorde tre påskägg av kokosnötter, som vi målade med hobbyfärger och fyllde med godis. Ungarna fick gå på skattjakt påskaftons morgon. Det var mulet och regnade större delen av denna dag, så vi satt mest inne. Sånt väder har man inte varit med om på många månader. Påskaftonskalas blev det förstås, i Litorinas mysiga kajuta.
Lokalbefolkningens barn, Barbuda-barnen, har påsklov som varar i två veckor. Så strax före påsk dök det plötsligt upp Barbudabor och tält på vår annars så ödsliga strand. Det visade sig att de lätt fallfärdiga plåtskjul och de små trähusen inte alls var övergivna, utan här tillbringas alla skollångledigheter för  gamla som unga. Alla som vi hittills pratat med kommer från Codrington, som är det enda samhället på ön och ligger en dryg mil norr om oss. Ofta får man prata med någon när vi är inne på stranden, och med fler barn på stranden blir det mer lek. Det grävs och grävs i sanden. Lokalborna lägger ut fiskenät från stranden och fångar fisk. Vi har själva blivit varnade för att äta revfisken här på grund av risken att bli förgiftad av ciguateras. Men de försäkrar oss att de blir inte sjuka. Kanske vet de vilka fiskar man skall undvika?
Färskmaten håller på att ta slut. Vårt förråd består av en gul lök, ett litet vitkålshuvud, en tomat, två potatisar, sex ägg och två grapefrukter. Konserver har fått ett uppsving i vår mathållning de sista veckorna, och av sådana  har vi uppfunnit nya rätter dagligen. Litorina har också tomma förråd. Flera av våra nya strandgrannar verkar pendla in till Codrington till sina jobb. När vi frågade om biltransporter i dag var det en snäll kvinna som lovade ta med oss alla in till stan imorgon, så att vi skulle kunna handla lite. Det skall bli roligt att se lite mer av ön.
/Tina 2.40z 4 april 2013, för ankar södra Barbuda