5 mar 2013 2013-03-05 01:51 2013-03-05 01:51

Trötta i benen igen…

Victory seglade vidare häromdagen, men kvällen innan grillade vi stora fiskkotletter ombord hos dem och hade en trevlig kväll. Ingvar berättade mycket om sitt brokiga liv fyllt av äventyr, både i luften och på havet – nästan nedskjuten i Afrika och nästan sjunken i storm i december på Biscaya bl.a. Karin och Linnea var lite ledsna att behöva skiljas åt, men Inger och Ingvar ska ju hem och jobba om ett par veckor, så det kommer att dröja åtminstone till november innan vi kan ses igen.

Vi har gjort fler utflykter med lokalbussarna upp i djungeln och de höga bergen. För ett par dagar sen tog vi oss till Pennville, ett litet samhälle på nordostudden, för att se vad vi skulle träffa på. Upp på bussen, några kilometer senare, klev en man som Tina började prata med. Han hade ärvt lite mark av sin mor, en bäckravin full av mörkgrön djungel. Där hade han gjort i ordning en stig som slingrar från sida till sida av forsen och och även planterat några fruktträd här och var. Längst upp på markområdet ligger ett 30 meter högt vattenfall. Vi betalade honom en slant för att han skulle visa oss ägorna och vi fick en naturhistorisk lektion i allt från bananodling till medicinalväxter och hur kanotträdet ser ut, det man gör de urholkade kanoterna av. Jag la en stund på att hjälpa honom att bära sten för att fortsätta det halvfärdiga stigbygget och sen simmade vi i sjön under vattenfallet.

Idag tog vi en buss, också mot nordost, och hoppade av på bergstoppen. Detta är den sågtandade kanten av en stor vulkankrater, runt en kilometer i diameter och på knappt 1000 meters höjd. Vi klättrade ner i botten på kratern för att titta på vulkanaktiviteten, nämligen en massa gyttjepölar som bubblade och pyste av ohälsosamma gaser som fick Karin att prata om ägg resten av dagen. Det var riktigt tankeväckande och spektakulärt. Vi hittade gula klumpar av elementärt svavel här och var runt bubbelhålen och barnen blev mycket entusiastiska när de fick veta att man kan göra raketer av sådana klumpar. Vi hade sedan en fin promenad nedför de slingrande backarna, hela vägen hem till båten. Många fina fåglar och blommor fick vi se på denna vandring, tre sorters kolibri och en rolig växt som drog ihop sig när man petade på den. Kunde inte låta bli att plocka några mango på vägen. På en liten skruttig men trevlig pub uppe i bergen passade vi på att ta en kall öl.

Gustaf 00.30z 5 mars 2013, Portsmouth, Dominica