9 jul 2013 2013-07-09 04:06 2013-07-09 04:06

Friska fläktar

I morse försökte vi skynda oss att få barnen frukosterade, i all hast, för att inte bli sena till den första dagen på “barnveckan” här på Hog Island. Vi hade VHFen på i bakgrunden för att lyssna på nätet. Det fanns ett ovanligt ettrig frö till ett tropiskt oväder, en sk “tropical wave” därute, som vi gärna ville hålla koll på. Eftersom vi redan haft ett halvt dussin såna som passerat de senaste veckorna, har vi lärt oss att hålla ett vakande öga öppet, men att inte bli alltför nervösa. En tropical wave heter som den gör, för att den ser ut som en våg, som vandrar västerut längs isobarerna på väderkartan. En våg, som om den utvecklas vidare, blir allt skarpare och tydligare och sen sluter sig till ett lågtryck fyllt av åska, regn och vertikala vindar, kallas konvektion.

Och genast hörde man på tonläget när nätet startade att det var något allvarligt på gång. Jo, den hade fått ett namn, Chantal och den fördjupades nu och siktades i full fart alldeles norr om oss. Men hittills förväntas vi ligga utanför farozonen som är Union Island upp till Dominica. Skönt att man inte är kvar där. Den landar bland öarna här om 12 timmar men har inte nått mer än stormstyrka ännu. Senare ska den närma sig orkanstyrka, men då har den passerat våra longituder. Vi har ju varit beredda på att segla ner mot Trinidad om någon sån här sak förväntas trilla ner här, men allt tyder på att vi kan ligga kvar även om det nog blir lite skvalpigt och en massa regn. Vårt ankarställe här är kanon och jag skulle inte vara orolig även om det krallar i lite. Gott om plats och en ganska lång och djup vik.

Barnen hade skoj på första dan på barnveckan. Det är ett ungt par i en sydafrikansk båt som organiserar aktiviteterna. De har tidigare jobbat med lägerskolor och sånt för barn i Drakensbergen och tycker barn ska leka ute i naturen. Skoj att någon ordnar för oss andra!!

/Gustaf, Hog island, Grenada 02.00z 9/7-2013