11 mar 2013 2013-03-11 03:26 2013-03-11 03:26

Mer valobservationer

Vi ankrade upp i Falmouth Harbour på södra Antigua i går efter en bekväm överfart från Guadeloupe. På väg in i ankarviken tittade vi på en stor sköldpadda som låg och simmade innanför revet. Det är en skyddad och fin vik långt från att vara överfull av båtar.

Inklareringen var fylld av många stämplar och pappersutskrifter, dator-inloggning med något som hette eSEACLEAR där alla våra uppgifter arkiverades till okänd nytta och slutligen kom en avgift på 300 kronor. Myndighetspersonerna i alla tre kontoren var mycket välvilliga och effektiva, men jag kunde inte låta bli att undra vad all denna byråkrati nyttar till, förutom att få oss att känna oss små och obetydliga och att tycka att vi får valuta för våra surt förvärvade pengar.

Dessa mina funderingar rann raskt ut i tomma luften när jag någon halvtimme senare vandrade ut i solen utanför kontoren. Megayachter vart jag än såg. Plötsligt kändes 300 kronor lite töntigt när 300 miljoner snarare var prislappen på dessa. Vi och Hallberg Rassy 62:an bredvid oss var bland de minsta båtarna. Minst tjugo röd-lanterne-båtar, såna med högre än 30 meters master, och de flesta av dem bra långt över 100-fotare. I morse när vi skulle in och köpa en dunk bensin innan vi lättade ankar tog Tina kort på en mörkgrön 150+ fots ketch med perfekt lackad träöverbyggnad. Den fångade blicken speciellt, för de höll på att stuva en av dingarna när vi puttrade förbi – det var en en tvåsitsig ubåt som stuvades på däck! Där hängde även en klassisk 30-fots mahogny-racerbåt i 50-talsstil som jolle.

Vi var faktiskt ute och åt middag på ett hak i går kväll. Tyckte vi kunde unna oss det, men efter att ha läst en del ganska dyra menyer hamnade vi på en “svartkrog”. Alla andra restauranter var drivna av vita och hade en aura av elegans, men tältgrillen vi hittade drevs av en mycket trevlig svart kvinna. Vi pratade en god stund med och hennes dotter. Det var gott och mysigt och prislappen för familjen hamnade under 100 kronor. Vi hörde berättas samma historia som på Bequia och Dominica, att det var ovanligt få turister ute i år. Det var inte svårt att se. Trots att det var lördag kväll runt 7-8 tiden var alla krogarna nästan tomma. I flera utgjorde bandet som spelade runt hälften av gästerna. På båtuthyrningsfirmornas bryggor verkade det väldigt fullt av oanvända båtar.

Runt lunch tuffade vi vidare 10 sjömil mot nordost till Green island. Detta är en naturhamn, skyddad av korallrev mot passadvinds dyningar i ost och nordost. Här ligger ca 30 andra båtar ankrade. I morgon ska det bli grov sjö till havs, så då får vi se hur väl ett korallrev stoppar 4-metersvågorna. Vi är nu återförenade med Corinne och Litorina, och vi firade detta med att glas vin på stranden. Vi pratade med besättningar från två andra båtar, varav en schweizisk med tre barn ombord, 4, 4 och 6.5 år. De har ungefär samma planer för segling framöver som vi.

Det verkar vara ett utmärkt ställe att få se knölval här. Vi hade en jättefin observation på en när vi tuffade hit och det sades att man sett dem hoppa utanför revet upprepade gånger tidigare idag. Vackra djur!

Gustaf 02.10z 11 mars 2013, 17-04.60N 61-40.42W, Green Island Antigua