6 dec 2012 2012-12-06 04:41 2012-12-06 04:41

Vinden börjar lägga sig

De friska ostvindarna börjar nu avta och allt mer segel kommer upp. Efter att full genua och full mesan placerats ut skiftade vi så småningom focken på det inre förstaget mot en genua. Den sitter nu prydligt bommad i lä och gör inte mycket väsen av sig men ger utmärkt drag. Den tungdukiga “lillefocken” flaxade så fort den kände minsta lä från mesanen och hade en tendens att störa friden för vakten om man slarvade med kursen. På eftermiddagen när vi åter kom under sex knop tog vi upp mesanstagseglet, en rejäl pösig pjäs på över 50 kvm. Vi fick dock inte riktigt till det, och den flaxtrade och kollapsade var tionde minut när autopiloten var ute på äventyr, så den åkte ner i säcken före skymningen, då den friska vinden åter kom tillbaks. Nu, efter midnatt började vi åter halka ner till sex knop, så jag satte en andrarevad stor.

Det har blivit en väldig brist på vinchar på stormasten. Varje bom behöver ha två kontrollinor var på masten, topplift och utgaj-lina och de tre seglen vill ha var sin fallvinch. Dessutom är det väldigt praktiskt med vinch för att hala ned halshornen för storens revpunkter eftersom det går så himla trögt på undanvind, Hans uppfinning. Rev-vinchar och vinch till preventergaj-kick har två separata vinchar under bommen resp på bommen. Bara en avlastare har jag, till genuafallet. Så resultatet har blivit att en hel massa av linorna har fått rollinghitch-skarvning nerknutna till olika obskyra ställen på masten för att frigöra vinchar till mer behjärtansvärda behov. Det blir att sätta upp fler vinchar, knapar och avlastare runt stormasten. Den kommer att se ut som en julgran. Ständigt nya punkter på att-göra-listan. En annan punkt som dök upp häromdagen är ett fönster som läcker ovanför Lovisas koj. Inga stora mängder, men hon har numera en handduk i sängen som hon får skifta ut ibland och hänga på tork. Dörrlåset till motorrummet har också gett upp, så just nu håller sig den tunga dörren stängd enbart tack vare det kraftiga dörrstängningsfjädern, men jag är orolig att barnen ska klämma fingrarna. Ännu en sak på listan!

Vi har haft sällskap av en ensam kohäger under eftermiddagen, precis som vi hade på vår översegling 1991. Här har också varit några oceanlöpare och Tina hämtade in en nylandad flygfisk och Karin och jag hittade en bläckfisk på däck i morse. Så vi är inte ensamma på det stora havet. Även AIS-en hittade en bekantskap, ett fraktfartyg på 20 sjömils avstånd.

Andy har jobbat på bra med Lovisas engelskaundervisning idag och Lovisa tycker det är väldigt roligt och lägger manken till bra. Hon har ju inte fått chansen att prata engelska innan, bara lyssna och förstå, men nu börjar även pratet komma igång, det är skoj att se. Karin och Lovisa är mycket engagerade i julförberedelserna. De har gjort många rödgröna korg-hjärtan till granen, veckat girlander, bestämt kakrecept och gått igenom hela sångboken och gjort listor på vilka sidor vi måste träna in. Mycket ambitiöst julplanerande.

Puh, fick just två squallar på raken och fick ta ner storen igen..

Gustaf 3.30z 6/12 2012, 19-42’N 27-03’W