9 mar 2013 2013-03-09 15:30 2013-03-09 15:30

Havet är stilla

Det lugna vädret i vår del av Västindien tar slut i morgon, så vi valde att ta ett hopp till, upp till Antigua, även om det för med sig lite motorgång. Det är onekligen skönt att ta sig fram på ett helt vågfritt hav och det ger också goda chanser att få se valar, delfiner mm, vilket ju är ett av skälen till att vi är ute. I morgon kväll säger prognosen att vi kan förvänta oss 3-4 meters sjögång från norr, så det gäller att passa på.

Litorina startade precis i första gryningsljuset medan vi gick 20 minuter senare, när det gick att se alla fiskeflöten ordentligt. Det finns gott om PET-flaskor och småbojar här på Guadaloupe. Litorina rapporterade att de sett delfiner på vägen ut, så vi höll god utkik, och efter någon timme såg jag valsprut och avbröt Lovisa i hennes matteövningar. Hon räknar just nu minus på tid i långa rader. Skolan vill att det ska vara god fart på huvudräkningen och då krävs lite jobb, även om det kanske inte är det mest stimulerande att fylla i enkla tal sida upp och sida ner för att få upp hastigheten.

Hur som helst så drog jag ner farten och styrde ditåt. Valen låg ganska stilla och andades fem minuter ungefär. Man kunde se en liten spetsig ryggfena och sneda sprut var 10:de till 15:de sekund. Därefter kom den högre upp ur vattnet, så pannan och ögonen visade sig och sedan avslutade den med den fina dyksekvensen. Själva finalen var att den reste den helsvarta stjärtfenan högt ovan vattnet. Vackert! En typisk kaskelott. Där vi såg den var det en sluttning från 700 till 1100 meter djupt. Valen var väl på jakt efter en frukost bestående av stora bläckfiskar kan jag tro..

Gustaf 14.16z 9 mars 2014 , 60-40’N 61-48’W