12 jul 2013 2013-07-12 02:15 2013-07-12 02:15

Sand i färgen

Barnen fortsätter varje förmiddag med “sommarlägret” med det sydafrikanska paret, som med stor iver fortsätter sin insats för “barnveckan”. I dag var de på ett lantbruk uppe i backen och kom hem med varsin blomkruka med basilika. Planterad i en jättesnäcka. I morgon ska de elda och laga mat på elden. Där vi satte iland dem i morse låg resterna efter två kubanska patrullbåtar som blivit kvar sedan kriget 1984 när det krisade till mellan kommunismen och USA här. Ska finnas massgravar längs stränderna sägs det, sedan dessa tider. Inget vi ska rota efter, men de kubanska krigsbåtarna utgör praktiska vågbrytare, de är i cement…

Häromdagen köpte vi en 3.20 meters RIB-båt. Det var en gummibåt märke AB, som kostade oss 4500 kronor. Lite sliten och medfaren var den, men nu har vi fixat till den de senaste dagarna, så den ska hålla vår resa ut, hoppas jag. Vår gamla Honda-gummibåt, också den på 3.20, dör gradvis men snabbt i tropikvärmen. Alla limningar löser upp sig och vi måste nu pumpa upp den var dag. Nej, jag är nu slutligen övertygad, man kan inte ha PVC-gummibåtar i tropikerna. Har du en sån och ska söderut – lämna den hemma! Carib och AB är gjorda i hypalon, vilket ska vara avsevärt bättre.

Var ute i svängen i går kväll och tog några öl, spelade lite biljard och käkade burgare. Mycket trivsamt. Barnen lekte som vanligt med alla andra glada seglarbarn. Södra Grenada är ett mycket harmoniskt ställe för långseglare. I dag och i går har vi målat däck på var sida överbyggnaden, med 3.5 liter tvåkomponents polyuretan med grov sand i. Det har varit väldigt varmt tidigare och däcket på Caminante var ju grått, blev riktigt hett. Dessutom var det ganska halt förut, men nu är däcket där kritvitt och vasst som en rasp. På fördäck och akterdäck tar vi nog vanlig blästersand (typ 0.7-1 mm korn) för att det ska vara trevligt att sitta. Det spar också på färgen med finare stenar, men man kan inte måla om utan att det förlorar skärpan. Kan rekommendera Jotun hardtop på utsidan av båten. Bäst och billigast! 1/3 av priset mot Internationals Perfection och inte lika känsligt för dagg och regn. Dessutom rinner Perfection 709 lättare, inte så kul.

/Gustaf 00.10z 12/7 2013 Hog Island, Grenada