2 oct 2013 2013-10-02 06:55 2013-10-02 06:55

Höst?

Oktober. Hmm. Märks inte här.

Här går livet sin gilla gång. Dagarna domineras faktiskt av skolarbetet med barnen just nu. Vi skolkade ju några dagar på Trinidad och tog det lite lugnare på hitseglingen, så nu försöker vi komma ikapp. Har haft poesi-studier med Lovisa idag. Läste några olika dikter tillsammans från olika svenskspråkiga författare vi hade till hands, Lagerkvist, Runeberg, Bellman och Ekelöf och tittade på tolkningar, känslor, och sen också ganska mycket på hur de konstruerats, fot och stanza. Så läste vi tillsammans den engelska wikipedian som är jättebra på att förklara dessa saker med massor av exempel. Lovisa tyckte det var jätteroligt och vill snarast fortsätta med jamber, sonetter och gammal hexameter, och kanske ska hon försöka skriva något själv nästa gång. Dadam dadam dadam dadam dadam… Med Karin hade jag i dag glädjen att lura henne till att tycka att matten är riktigt rolig. Det är nog den bästa belöningen för läraren, när eleven inte vill sluta lektionen.

Litorina har lärt oss ta gummibåten till plajan vid ankarlagunens inlopp vid tre-fyratiden på eftermiddagen och sitta under träden och prata eller bada i det klara vattnet med barnen. Lovisa är väldigt road av cirkustrix och hon vill stå på axlarna och bli kastad så högt i luften det går, m.m. m.m. Karin leker mycket med Cassandra på Litorina som hon längtat efter när vi varit åtskilda ett par månader. Nu är de som ler och långhalm och Cassandra bodde över hos oss två nätter i helgen. Mycket fniss och bus första kvällen, men aftonen därpå var de desto tröttare och somnade bums.

Tina har fått tag på internet här, om än lite långsamt, så en del tid på kvällen går till att läsa om sånt som hänt inom teknikutvecklingen sen sist och så har jag beställt ett knippe billiga Kina-produkter på det kära ebay. Man häpnar över hur mycket mer man får för pengarna där, jämfört med i dyra båttillbehörsaffärer. Mellan fem- och tjugofalt billigare. Men, såklart åker man på ett och annat stolpskott, men då har man ändå bara blivit blåst på en dollar. I båtaffärerna kostar stolpskotten mer. T.ex. köpte vi en man-över-bord-moj en gång för minst tusen kronor, vilken inte tålde solljus…

Jag bytte förfiltrena till watermakern idag, de stoppade flödet för mycket sist jag körde, så slangarna skrumpnade ihop. Det var veckfilter jag försökt tvätta och återanvända, men de satte igen sig betydligt snabbare nästa gång, kanske på fem-sex veckor. Vem vet, kanske sög de i sig nån blomning av något vattentätt plankton… Annars går watermakern utmärkt och har gett oss allt vårt vatten sedan vi lämnade Spanien för ett år sedan, vilket blir närmare 40 000 liter färskvatten. Vi kör ca en timme var femte dag, vilket då ger runt 600 liter varje gång. Innan vi satte upp duschen i sittbrunnen låg vi strax under hundra liter per dag, nu lite över. Tvättmaskinen är också delvis skuld till vattenkonsumtionen, den är inte vald för att vara extra snål, men ger istället bra resultat och rymmer mycket tvätt. En toppmatad Hoover som tar 6 kg och centrifugerar på 1400 rpm. I tropikerna torkar även ocentrifugerad tvätt på någon timme, så den egenskapen är bortkastad här, men när vi bodde vintertid i Sverige under tre år och torkade all tvätt i båten med avfuktare så kändes det värt att ha rejäl centrifugering.

Jag hittade och löste orsaken till ett besvärande gnisselljud från maskinrumment idag. Jag och Tina har oroat oss lite över detta missljud som vi haft i några veckor. Det kom från trefasgeneratorn som vi är ganska beroende av. Det visade sig vara clutchkopplingen till drivremmarna som sitter på generatorns axel, där jag slarvat lite och inte svarvat presspassning utan lämnat någon hundradels millimeters spel när jag gjorde bussningen mellan clutch och axel. Nu hade den arbetat sig fri och stod och högg i kilspåret jag gjort, vilket gav gnissel och vibrationer. En bult i änden på axeln att pressa clutchen på plats var vad som behövdes. Tyst och fridfullt igen. Hoppas det varar, annars får jag göra en ny bussning.

Gustaf 4.50z 2 oktober 2013, Curacao