25 dec 2012 2012-12-25 08:16 2012-12-25 08:16

God Jul!

En julhälsning från Caminante!

Redan i förrgår ville barnen klä granen och julpynta både den och båten. Ja, vi har tagit med en plastgran. Palmer ger inte samma stämning. Men julgransfot och nästan allt granpynt var lämnat iland för att få plats med annat, så Karin och Lovisa fick börja med att borra och skruva för att bygga foten och sen var det mycket bestyr med alla små prydnader och girlander. Tina spelade julmusik och vi företog en shoppingtur för att få fatt i lite pysselböcker och andra småsaker att slå in. Jag fick en rolig t-shirt och ett par stormönstriga shorts. Tack för alla paketen oh ni Kanarieöfarare!

Vi har haft ganska mycket båtpyssel sen vi kom. Vi har städat ur alla stuvfack och ganska mycket under durkarna. Dessutom har vi vidtagit särskilda mått och steg för att slippa få baggar ombord. Tekniken byggde på att sätta ut ett tiotal bagg-fällor. Jag har också tagit ner storseglet och är i full färd med att sy på förstärkningslappar där seglet nöter mot spridarspetsarna Det började så småningom gå hål på den grova duken.

Hädanefter ska jag försöka köra watermakern två gånger per vecka istället för en, som jag tidigare gjort. Ett av checkvalven i högtryckspumpen hängde sig när jag skulle köra igång sista körningen innan vi ankrade, och det var lite pyssel innan den gick som den skulle. Det löste sig när jag varvade upp den lite högre än vanligt och sen gick den som den skulle. Något skräp? Korrosion? Luft? Vet ej men det känns bättre om den inte får stå så länge mellan körningarna. Och det är definitivt bättre för membranen att de går oftare, även om jag sköljer watermakern med 180 liter saltvatten och sen 60 liter sötvatten innan jag stänger av. Det är tre minuter salt- och en minut sötvatten som då går igenom utan att sätta upp mottryck. Bara för att rensa bort ackumulerad beväxning (bakterier?) från membranytorna så de inte gror igen.

Hänger sig en backventil blir det mycket pulsation. Manometern skuttar kraftigt för varje varv pumpen gör och hela pumpen står och vibrerar. Det blir såklart dåligt flöde och jag gissar att det sliter kraftigt på membranstacken i längden, pulsdämparen hänger inte med på långa vägar. Litorina hade detta problem med sin watermaker innan de stack från Kanarieöarna och jag gav Patrik en skvätt ättikssyra och lite citronsyra att pumpa runt runt med, och till sist släppte hänget och flödet gick upp. Både Litorinas och vår watermakerpump är byggd av 316-stål. Den vi hade i förra båten var av brons och den fick aldrig något ventilhäng. Tillfällighet?

Julfirandet började idag klockan ett lokal tid (GMT+4) med att vi tog med 10 kg is, bränsle för att starta en eld med och mat och dryck för knytkalas på stranden. Vi blev 6 svenska och en dansk båt som firade tillsammans, norrmännen var så många så de höll sig för sig själva. Vi tyckte julskinka var centralt, så vi hade skurit upp ett kilo serranoskinka från vårt 8-kilosben som jag pysslat om på överseglingen, och vi bjöd glatt runt det goda fläsket. Vi hade också med stora mängder hembakta lussebullar och pepparkakor. Men ätandet var långt ifrån det centrala. Vår fest ägde också rum flera timmar i vattnet med ringdans och allehanda upptåg. Särskilt populärt var kast med litet barn och Lovisa fick luftfärder fram och tillbaka i det klarblå vattnet. Lovisa och Johan på Corinne var riktigt bra lekkompisar! Bäst när vi badade kom en rejäl squall och det vart en väldigt uppsluppen stämning. Vem vill stå i kallt regn på land när man kan dyka i varmt klart vatten och tjimma och tjoa?

Sen blev det sedvanlig julklappsöppning i kajutan med rim. Andy tyckte det var den bästa julen han varit med om.

Jag måste ju nämna den exploderade osten. Jag har ju avnjutit den till frukost var dag men inte riktigt fått med mig resten av familjen som föredragit gröt och sånt. Men igår hamnade en stor bit i min spenat och salamipaj. Excellent. Inga tårar denna gång, tom Andy som annars är tämligen försiktig med vad han vågar stoppa i sig uppskattade den. Lite av den värsta doften har nu bedarrat när den fått svalna och gasa av sig, så den är inte värre än en extralagrad dansk Havarti nu. Fast på 7 kg…

Vi har inte riktigt lyckats anpassa oss till tidsomställningen ännu, så Lovisa går upp lite efter sex och barnen går självmant och lägger sig runt åtta på kvällen. Tina föll ifrån julfirandet redan halv nio och jag var inte långt efter. Men i natt vaknade Andy till av den höga musiken från land och klockan halv två kungjorde han att han skulle simma iland för att utforska nattlivet i byn. Så jag skjutsade in honom istället, och efter att ha återvänt ombord igen, hamnade jag hos den kära serranoskinkan för att karva lite goda bitar, varefter jag skrev en rad här…

Gustaf 7.10z 25/12-2012 Bequia