10 nov 2013 2013-11-10 16:26 2013-11-10 16:26

Ägg- och baconfrukost på havet

Det har varit natt med en del segelskiften. Vi passerade genom ett tjockt stråk med squallar och fick sick-sacka oss mellan åskmolnen. Periodvis var vi nedrevade till tredjerevet i storen och hade mesanseglet bärgat, när vindmätaren rusade upp och konfrontation syntes ounviklig. Det är till stor hjälp att ha radarn, skurarna syns på 20 sjömils håll, men det luriga är att de ibland löser upp sig och ibland föds de ur intet. Ett stort moln jag trodde det skulle vara omöjligt att undslippa delade sig som genom ohelig magi när det passerade oss och vi gled igenom en liten springa i squallen, och man kände den kalla luften från högre lager skölja över oss, men inga kulingpustar, bara några regndroppar. När det kommit förbi slöt sig åter springan och jag tänkte på Moses som gick över Röda havet. Jag brukar normalt inte tro på såna historier, men ibland undrar man… Vi seglar sedan femtiden åter med full stor och senare också med full genua, men mesanseglet är ännu nere. Prioriterade i stället en stabil frukost när jag kom upp ur kojen.

Vinden lite lugnare idag, tvärt emot vad prognosen sa, runt 9 m/s och fortfarande ostlig. Utmärkt segling, men Tina är lite slö efter en lång nattvakt, hon nekade både kaffe och stekflott. Hon har gjort ett fint jobb hela morgonen med att roa barnen med olika sagor. Det krävs lite påhittighet att hålla alla på gott humör ibland, när den ena vill si, den andra så…

Fortfarande ingen fisk, får skylla på att jag bara har en lina ute. Tycker det borde nappat, men det kanske kommer senare. Ett fartyg passerade 10 sjömil akter om oss vid fyratiden, annars inget liv i sikte, inte ens en fågel det sista dygnet.

Gustaf, 15.25GMT 10/11 2013 pos 15-48.4’N 72-45.0’W