12 dec 2012 2012-12-12 03:48 2012-12-12 03:48

Guldmakrill

Vi har fortsatt att segla som ett skott det senaste dygnet. Alla segel är uppe, men vinden har ökat från 7 till 10m/s så det börjar kanske bli lite stökigt. Grib-filerna antyder att en tropical wave bildas på 15N 45W på Lucia, som vi seglar in i medan den föds. Försöker skaffa mer info hur den utvecklas, om man behöver försöka gå söderut istället, eller om det inte händer så mycket. Det är ett litet mini-lågtryck eller tråg som sträcker sig norrut från 10 N. Den ger ökade ostvindar på sin östra sida och sedan väldigt svaga nordvindar efter att man kommit igenom. Antagligen är där mycket regn och kanske rentav åska inblandat?

Här är bra varmt och vi hade mulet hela gårdagen. Eftersom jag fått stänga av vindsnurran pga kabelfel i masten körde jag propelleraxelgenerratorn nästan hela dagen för att få laddning, men till sist gick remmen av. Den vågar jag inte byta förän vi ankrat, för jag måste backa bak propellern för att få på en ny rem. Blir till att köra motorn eller elverket för att ladda nästa gång.

Kanelbullarna och de mandelfyllda gifflarna jag bakade på förra nattvakten väckte stor populäritet och var nog skälet till att det blev så mycket över av Tinas fina potatissallad. Den ska jag hugga in på till nattamat! Men till middag blev det guldmakrill med massor av gräddig sås i stora lass och allt gick åt. Vi hade fått två fina fiskar och vi gjorde slut på mindre än en halv, resten hamnade som fina skinnfria filéer i frysen. Dessvärre fanns det något större i havet för vi blev av med båda våra fiskelinor med en timmes mellanrum efter dess. Det är 2 mm lina och i ena fallet var det linan, i det andra det stora lekandet som brustit. Mycket retsamt!

Andy tycker det är roligt att leka med barnen och det var bollsession i sittbrunnen på kvällen. Jag och Karin mot Andy och Lovisa, ivrigt påhejade av Tina. Till en början var motivet att lära barnen räkna på engelska, men övningarna blev allt vildare och mycket skratt bubblade.

Gustaf 02.40z 14-5’8N 39-14’W