20 dec 2012 2012-12-20 09:55 2012-12-20 09:55

Drömmar om nya dofter

Jag öppnade en av durkluckorna som vanligt för att kolla att allt är OK och fick då känna en dålig lukt. Jag tror det är vårt ostlager som säger ifrån i värmen och något av ostpaketen har nog exploderat. Jag såg redan för tre veckor sedan att det jäste bra i våra 20 kg ost och vacuumpåsarna började bli spända som ballonger. Ostarna, 5 st 3.6 kg plus några mindre spanska ostar stuvade jag ner i en blå plastback snyggt och prydligt under durkarna för två månader sedan. Då var det 20 grader i vattnet, nu är det 27. Så i natt när jag sneglade på dem med en ficklampa från lite håll (de befinner sig under barnens sovrum) såg jag att de jäst upp såpass att de nästan knuffat ut de översta ostarna ur lådan. Jag får ta en närmare titt när barnen vaknat då jag kan gå ner i deras lucka. Tills dess lämnar jag några luckor öppna för vädring.

Funderingarna gick runt kommande planer för vidare seglingar i går kväll. Det förefaller just nu vettigt att hejda sig lite för att hinna bekanta sig lite med Västindien, Trinidad och mellanamerika och sedan gå Panama lite senare. Hittills har vi haft siktet inställt på Panama i skiftet februari/mars vilket passar orkansäsongerna längre fram, men vi har åter samlat en lista med över hundra att-göra-punkter, och det förefaller alltför hetsigt att inte hinna vara iland igen, utan enbart underhålla båten med högsta tempo.

Lovisa och jag bakade kakor igår. Kokoskakor och mjuk pepparkaka. Gott! Empanadas till lunch och gulash till middag.

Nu ser vi fram emot blomdofter från land och avlägsna basgångar från raggiespelningar så som jag minns ankarplatserna i Västindien.

Vi har ständigt mellan 28 och 30 grader i båten och man får blaska av sig minst en gång om dagen om man inte vill klibba alltför illa av svett. Det regnar några skurar varje dag. Då skiftar vinden 20-30 grader, men det blir inga jättekraftiga vindar. Men det gäller att öppna och stänga däcksluckorna för att sköta ventilationen på bästa sätt.

Har fiskat med två blå fiskedrag i två dagar nu utan napp. Ska byta till grönt idag och se om det går bättre.

Gustaf 8.40z 20/12 2012, 13-26’N 57-20’W 232 sjömil kvar till Bequia.