14 dec 2012 2012-12-14 07:39 2012-12-14 07:39

Skuttesjö

Jag låg nyss i min koj och såg framför mig ett litet barn som springer med ett rött trä-tåg knutet i ett snöre bakom sig. Vrrrrr. Tutt, tutt, hoppar tåget över mattor och trösklar. Full fart. Runt runt. Vi sitter i tåget… Hopp och skutt.

Vindarna har varit anständiga senaste dygnet, mellan 8-12 m/s slör, men det är något med sjögången som får oss att hoppa runt i små oberäknerliga knyckar. Korssjö. Vi är nästan framme vid centrum av lågtrycket nu och man ser hur blixtarna där framme dansar över himlen mellan molnen. Ljusskenen lyser upp det sjudande vita havet. Spöklikt. Natten i övrigt är mörk som i en säck. Ingen måne och täta moln på ganska hög höjd. Blixtarna syns långt och slår hela tiden, flera var sekund.

Fump! Drrrrr… En frän doft. En flygfisk landar på mina bara fötter i sittbrunn där jag lite nyvaken står och betraktar skådespelet. Den darrar för livet. Jag böjer mig mot det mörka föremålet och kastar det panikslagna djuret åter i havet. Därefter går jag och sätter på kaffe och borstar tänderna. Vem vet hur länge friden varar innan man måste skifta alla segel uppe på däck. Lika bra att komma igång.

Andy har kommit fram till tempusformerna och de oregelbundna verben i Lovisas engelskakurs och vi har alla hjälpts åt att drilla henne när och hur man ska använda imperfekt och andra tempus. Vi har ställt otaliga frågor där svaret ska vara vad hon och alla andra gjorde eller har gjort vid olika tillfällen. Andy har övat henne i oregelbundna verb i tre dagar. Nu börjar det hela sitta och det firade vi med en kaka. Andy brukar belöna Lovisa med en bit choklad var gång hon framgångsrikt klarat ett kapitel i kursen. Pedagogikens knep är oräkneliga.

I dag har jag och Karin börjat skriva på en ny liten saga, denna gång om rymdvarelser som flyttat in i hennes ficka. Den får vi avsluta imorgon. Jag skriver en första tredjedel som hon läser högt och sedan skriver hon färdigt sagan som vi hittar på tillsammans allt eftersom. Det går jättebra. Hon är inte alls lika otålig nu som hon var tidigare och i dag bad hon att vi skulle komma igång med den nya sagan.

Innan jag skulle gå och sova i går kväll satt vi och pratade ett tag och Karin visade hur hon hade skola för sina gossedjur. De fick lära sig skriva. De hade just börjat skolan och var ännu inte så duktiga, så Karin fick hjälpa dem. Hon ritade små bilder av olika föremål och bredvid bilderna lika många streck som det behövdes bokstäver, sen fick kossan och kaninen fylla i. De fick också lära sig siffrorna genom att dra streck från punkt till punkt som Karin gjort på pappret, och kaninen ritade en lite vinglig femma medan jag tittade på.

Eftersom Tina varit lite guppig i magen i dag har det blivit vissa diskussioner om mat och vad som lockar och inte gör det. Andy hade gjort potatismos med löksås och linser till middag och det hela slank ner utan några anmärkningar från någon ombord, men jag tror inte detta var vad Tina längtat efter. Maten måste ha rätt konsistens om man är lite sjösjuk hävdar hon. Risgrynsgröt tex, som jag erbjudit mig laga till frukosten under nattvakten, fick ett bestämt avslag.

Andy är ännu inte så rutinerad i matlagningen, så han brukar kalla in mig som co-chef och ställa frågor om ditt och datt, “hur gör man sås?” och liknande. Andy älskar potatismos och vill nog helst ha det jämt. Han blandar gärna ner andra ingredienser i potatismoset till en stor brittisk gegga. Han har ju levt på arméns mat i sju av sina 25 levnadsår, vilket kan förklara hans kulinariska status.

Jag började läsa högt ur Sagan Om Ringen i sittbrunnen för Tina och barnen i dag. Den har lite komplicerat språk om man är sex år, så jag fastnar ofta och får förklara ord för barnen. Men sedan vi läste Bilbo, som ju har en annan översättare med ett enklare språk, är Karin och Lovisa nyfikna på fortsättningen. Lovisa har dessutom läst mycket om filmerna i sin samling Kamratposten av årgång 2004, och det gör det hela är ännu mer spännande.

Efter att Andy läste lite Harry Potter för Lovisa häromdagen, fastnade han själv i storyn och plöjer nu igenom de efterföljande böckerna. Han har tidigare kämpat med en spansk översättning av Bilbo, vilken legat i sittbrunnen hela resan och vars omslag lockat barnen att kalla fram fortsättningen. Andy har nu kommit till sidan 52 och han har redan fyllt hela pärmarna med ord som behöver slås upp. “overcast = cargado” etc. Harry Potter på modersmålet går bättre än på spanska när det gungar.

Vi är 800 sjömil utanför Amazonflodens mynning just nu och det är 27.5 grader varmt nere i båten fastän det är mitt i natten. Dricksvattnet från tankarna har samma temperatur. Bananklasen som hänger under solpanelen mognar fram snabbt och bananerna är mycket goda.
Delfinerna som besöker oss varje dag hälsar till er.

Gustaf 2.45z 14-24’N 44-26’W