20 apr 2013 2013-04-20 04:42 2013-04-20 04:42

Matfrossare

Tänk att man kan bli så glad för att ligga för ankar utanför en mataffär! Vår affär här i Jolly Harbour är bara aningens större än Coop på Käringberget, men ändå tillräckligt välsorterad för att Gustaf och jag och barnen kan tillbringa en timme om dagen med att välja och vraka mellan allt det goda som finns på hyllorna och gå därifrån med fyllda väskor. Det känns så otroligt lyxigt att plötsligt ha fri tillgång till alla matvaror. På sistone har till och med en del basmat såsom mjöl och mjölk varit på upphällningen. Lovisa var knäckt förra helgen, när godiset var slut! Idag har hon ätit yoghurt och cheddarmackor med paprika och gurka till frukost, två hamburgare till lunch, lördagsgodis, tomat och melon på kvällen. För morgondagen har hon lagt in en äppeljuice i kylen…
I går tog vi lokalbussen in till huvudstaden, St Johns. I centrum finns några gator med finare affärer, promenadstråk för turister från kryssningsfartyg, som ligger inne i hamnen. Utanför centrum såg det betydligt mer nergånget ut, med många butiker med enklare sortiment, som t.ex. plastsaker, vardagligare skor och kläder. Jag trodde att lokalbefolkningen på Antigua skulle ha det bättre ställt än på Bequia och Dominica, som har mycket färre turister. Jolly Harbour är fullt av små radhus med egen brygga intill vattnet, som ser ut att ägas av utlänningar. Men i St Johns slogs vi av hur slitna hus, vägar och trottoarer såg ut. Dock finns det en hel del fina bilar parkerade överallt. Kanske anses det inte så viktigt att ha välputsade husfasader här?
I natt och i dag har det regnat ovanligt mycket. Bara under natten samlade vi säkert 100 liter regnvatten. Det blåser kulingvindar i regnsquallarna, det rycker och sliter i ankarkättingen, det slamrar och smäller i hela båten när kättingen fastnar och glider på stenar. Det är första gången på mycket länge som regnkläderna är framme.
Tina 2.30z 20 april 2013 Jolly Harbour Antigua