8 dec 2012 2012-12-08 07:13 2012-12-08 07:13

Softhair debugging

Det är varmt. Det är stjärnklart och stilla. Båten glider fram. Det enda som hörs är kluckandet längs skrovsidan och autopilotens små surrande korrigeringar.

Jag sitter på fördäck efter att ha trimmat lite på seglen. Lustigt! Den späckade stjärnhimlen slutar tio grader ovan horisonten. Saharadammet når tydligen så här långt ut till havs. Eller, är det det fuktklibbiga lilla dis vi haft hela dagen som täcker stjärnorna?.

Där sitter jag och tänker tillbaka på en ovanligt händelserik och faktiskt väldigt trevlig dag.

-Händelserik? Nja, inga yttre händelser kanske, men Tina tyckte det kliade i kalufsen så jag satte mig och luskammade henne på morgonkvisten, och ungefär när jag tänkte ge upp efter en kvart eller så hittade jag en lus och sedan en till. Intressant!

Tina letade reda på lådan med avlusningsmedel och fann att den ena flaskan hade läckt ut i sjögången under månader av segling, så efter lite beräkning fick vi reducera mängden behandlat hår ombord till hälften. Med sax och hårtrimmer. Olika faller ödets lotter, och Lovisa fick behålla sitt hår medan jag och Andy numera skulle smälta väl in i gänget med bombarjacka och en svensk flagga på armen. Tina fick page-look och Karin en lättstädad kortklippt frisyr. Får akta oss så vi inte bränner våra skalpar nu… Karin var väldigt nöjd över att det var hon som hade flest löss, kanske ett tjugotal. -Jag är väldigt bra på löss, tyckte hon.

Det blev en hygienisk uppryckning, inte bara i kalufsen, utan även mycket badande och plaskande och byte av kläder och sängkläder. Så här inför jul började det väl bli dags.

Andy har fortsatt sina engelskalektioner med Lovisa och hon tycker det är väldigt roligt och blir sakta men säkert allt bättre på att prata. Idag lekte de “Simon says” och Lovisa kutade runt och gjorde alla möjliga tokigheter. Det var en del av Andys verblektion…

Jag bakade bröd i morse igen och även om det första brödet blev en smula degigt i mitten var det mycket populärt, och av de två limporna återstår nu bara en liten kant. Ännu är det kvar några paket spansk färskjäst från Galicien, men när man rakat av den välmående gröna mögelskorpan blir det inte så mycket jäst kvar till bröddegen. Men degen jäser ändå fint i värmen. Vi firade enveckasjubileum för överseglingen i sittbrunnen i skymningen med te och popcorn, och så småningom berättade Andy godnattsaga för barnen om drakar, slott och princessor. Och Lovisa översatte för Karin.

Gustaf 6.00z 8/12-2012, 16-58’N 30-34’W