15 apr 2013 2013-04-15 02:57 2013-04-15 02:57

Båtbarnsliv

Man undrar hur dagarna hade tett sig för barnen, om vi inte hade haft närheten till andra svenska barnbåtar. Under våra resor har vi träffat på väldigt få barnbåtar av andra nationaliteter. De flesta seglare här har oftast ett slags plan med sitt seglande. De stannar 1-3 nätter på en plats och fortsätter sedan vidare, eftersom man vill se så mycket man kan under sin västindienseglats, och då hinner man inte riktigt lära känna andra besättningar.
I fredags efter skolarbetet var inte ungarna iland, utan levde sitt vattenvärldsliv i timmar. Tillsammans med Kajsa och Elise från Meribelle, och Oliver och Cassandra från Litorina hoppade de från vår båt, ju högre hopp desto bättre. Barnen simmade med surfbrädor och våra två oranga livbojar mellan båtarna. De knöt ihop brädor och bojar, och bildade tåg. Svingade sig ut och plumsade i havet med hjälp av lianen på vår akterplattform. Cassandra och Karin är ju inte mer än sex år, men de är inte rädda för att simma 100m i lite sjö nu.
Idag var vi iland och sa hejdå till våra lokala vänner, Elisabeth med familj. De var på väg tillbaks till sina hem. I morgon öppnar skolan igen i Codrington efter påsklovet. Några av grabbarna hade fångat änder i morse i saltsjöarna, en äldre kvinna satt och rensade dem. De eldade sopor, och städade upp på sin lilla tomt. De små sköldpaddorna som barnen lekt med sista dagarna hade släppts ut i naturen igen. Häromdagen när vi var och hälsade på, hade en kille fångat en ödla, en iguan på närmare en meter, som han hade i koppel. Det var kul att få se en sådan på nära håll, de är lite läskiga till utseendet. Som en mini-dinosaurie! Den stackars ödlan skulle säljas i stan till någon hungrig person. Smakar som kyckling, sa en grabb.
Ombord har jag spritat barnböcker sista dagarna, som blivit smutsiga av att stå framme i akterruffen. Vi har en liten liten bokbagge (inte barnen!), en liten ljusbrun bagge på 2 mm som nog gillar böcker och damm. Vi har många hyllmeter med barnböcker, som vi köpt i secondhand-affärer i Göteborg året innan vi gav oss av, också från biblioteken, när de gallrat ut under somrarna. Min syster Mia kom med en rejäl hög med faktaböcker månaden innan vi seglade iväg. Inbunden Kamratposten årgång 2004. Högar med målar- och pysselböcker, räkne- och skrivböcker. Barnen älskar alla sina böcker. Lovisa läser ju bra själv. Hon slukar alla sorters böcker, inte minst faktaböcker om djur. Karin tittar på bilder, och kan ju snart läsa själv nu. Cassandra och Oliver från Litorina lånar ständigt böcker. Cassandra läser bättre än Karin och är mäkta stolt över detta. Böcker ersätter väl i viss mån en kunskapstörst som inte kan tillfredställas med muséer, skolan och internet hemma.
Igår kväll var vi bjudna på middag hos Johan och Liselott i Corinne. Det var jättekul att se deras båt, som de har byggt helt själva. I många år. Att bygga en båt helt själv är väldigt mycket blod, svett och tårar. Men de lyckades hålla fast vid detta projekt och genomföra det, vilket är otroligt imponerande. Och jag vet inte vad jag njöt mest av, den goda maten, eller de många vackra inredningsdetaljerna som de fått till, med så god smak, fantasi och tålamod.
Tina 00.50z 15 april 2013 Barbuda