23 sep 2013 2013-09-23 07:14 2013-09-23 07:14

Venezuela glider förbi.

Det har varit väldigt klara dagar och nätter här jämfört med vad vi varit vana vid. Stjärnorna syns nästan ända nere vid horisonnten och måne och sol går upp rakt ur vattenytan. På Trinidad var det ständigt dis så det var ofta man inte såg över sundet till Venezuela. Kanske organiska ämnen utsöndrade från djunglerna förorenade luften? När vi seglade ut och hade Trinidads berg och skogar vid horisonten påpekade barnen hur blå de var och Karin fick en förklaring om att blått ljus studsar tio gånger bättre än rött ljus på pyttefinkornigt damm i luften. Därför kan svarta berg, svart rymd (himlen) och svarta havsdjup se blå ut medan solnedgångar, där det blå ljuset studsat bort under strålarnas långa färd genom atmosfären, förefalla röda. Senare på kvällen frågade hon varför månen hade en tydlig orange halo när lätta moln passerade, men det hade jag inget svar på. Barnen älskar att sitta med på nattvakten om kvällarna och jag hittar på sagor där barnen kan förvandla sig till drakar och är med om många äventyr och så tittar vi på stärnor från fördäck. Båten seglar så mjukt så vi har alla däcksluckor öppna. Därför gäller det att inte trilla ner under däck när man vandrar runt i mörkret…

Vi seglar just längs Islas Roques nordsida, 14 sjömil ut från reven. På radarn ser man tydligt radarbeaconet ge ifrån sig sitt morse-R; .-. Sen ska vi segla förbi två korallrev till och i morgon kväll bör vi sikta Bonaire, den gamla holländska kolonin. Vi ligger nu i handelstrafikens farled och det krävs lite utkik för att inte komma i vägen för någon, AIS-en väntar ju på sin antenn.

Den väldigt lätta vinden på 4-5 m/s har friskat något och är nu runt 8-11 m/s, men sjön är fortfarande behaglig, så alla ombord sysslar med läsning, pussel, kortspel och lite skolarbete utan besvär. Så länge vinden är svag måste jag köra elverket en liten stund var dag för att ladda. Autopiloten, kyl och frys m.m. drar mer än våra 500W solceller ger, eftersom cellerna ofta skuggas av seglen. Men nu när det friskar i lite hoppas jag att vinden och propelleraxelgeneratorn ska hålla batterierna på topp utan diesel, vilket återstår att se.

Vi seglar med de två åttametersbommarna ute på var sida. Om lovart spirar vi ut rullgenuan på 75 kvm, i lä genuan/yankeen på 55 kvm från den förlista “Raindancer” som bärgats av Flying Buzzard och som jag suttit och reparerat i två dagar minst. Den är perfekt som lä-genua, den förra var lite i lättaste laget och aningens liten. Nackdelen är att jag endast med svårighet förmår lyfta säcken, så den får nog bo kvar på fördäck. Beroende på vindriktning och styrka sätter vi sen upp stor och mesan för att ge mer fart.

Planerna nu är att stanna på Bonaire en vecka och dyka och sedan segla till Curacao, ligga där en månad och sen segla till Jamaica och Cuba innan vi går ner till Panama runt jul/nyår. Lite flängigt för att vara vi kanske, men det finns nog något spännande som väntar där uppe.

/Gustaf 05.10Z 23/9-2013 12-13.1’N 66-41.6’W