1 jul 2013 2013-07-01 04:13 2013-07-01 04:13

Fortsatt mekande ombord

Dagarna går undan här i Prickly Bay, Grenada. Vår AIS befinner sig på garantireparation i England, väntas tillbaks hit om några veckor, så därför passar vi på att beta av punkterna på våra att-göra-listor. Gustaf har gjort ett par nya block och flyttat runt befintliga, för att på så sätt få rätt typ av block på rätt plats. Han har också gjort inbrottsgaller till nergångsluckan samt till däcksluckorna ovanför vårt och barnens rum. Just nu kämpar han med däcksbelysningen vid mesanen, där de gamla lamporna helt upphört att fungera. Jag har jobbat med att sy ett solskydd som skall sitta över däck mellan sprayhood och stormasten. Jag tänkte förstärka med genomgående linor och dessutom med lattor, så att det inte skall flaxtra för mycket i vinden. Jag kom på att vi hade kvar massor med rep och snören från Atlanten, som skulle passa för detta ändamål, särskilt den grova fiskelina som vi trasslade in oss i mitt ute i havet, och som Andy bärgade. Den luktade rätt mycket fisk, så jag har skurat bitar av den i regnvatten ute på däck. Det är verkligen ett pilligt projekt att sy ett solskydd, med alla dessa fästpunkter. För några dagar sedan var vi och tittade på en begagnad gummibåt som var till salu, kanske slår vi till nästa vecka. Vår jolle håller inte luften längre, solen har tagit kål på alla limningar.
I kväll sover Cassandra från Litorina hos oss. Litorina ligger på land för målning och reparation av vindrodret. Nu är det sista natten på landbacken. Monica och Patrik mutttrar, det är hemskt mycket mygg där. En och annan mygga hittar vägen ut till oss också, så jag måste sy fler myggnät till våra luckor. Den fuktiga miljön här gör att sår läker långsamt, särskilt Lovisa har många sönderkliade, blodiga myggbett. Hon verkar även vara den av oss som är känsligast för den fuktiga värmen. Varje morgon får jag fläta hennes hår för att få bort det från axlarna, för hon blir ofta rödprickig på huden där. Annars lider inte barnen någon nöd, de leker hela dagarna. I eftermiddag har alla barn från de tre svenska båtarna samt österrikiska Kendipi varit vid en pool och lekt, och när det inte badades blev det jage, vilket kurragömma heter här.
Gustaf lagade ett block åt två glada grabbar i en trimaran från Curacau. Vi har träffat dem vid flera tillfällen sista månaden. Gustaf, Tylor och Travis pratade mycket om de venezulanska öarna Islas Testigos, Islas Roques och Islas Aves, som man skulle kunna besöka på väg västerut mot de holländska ABC öarna. Just nu är våra egna planer att segla till Trinidad så snart vi får tillbaks vår AIS, och sedan också segla denna väg.
I morse seglade våra glada vänner, “de galna australien-ryssarna”‘ i segelbåten Brizo iväg mot Bonaire (“B-ön” i ABC gruppen). De tappade propellern utanför St. Lucia, och fick segla hit till Grenada för att skaffa en ny. Bernard från Kendipi hjälpte dem med att montera dit den nya under vattnet. Lovisa storgrät när hennes vän, 9-åriga Alyssa försvann, hon brukar vanligtvis inte vara så lättrörd. “Varför måste kompisarna hela tiden försvinna?”. Vi hade ett hej-då-kalas i förrgår, en härlig pizzakväll här ombord, med Brizo- och Elin-folket. Samma eftermiddag gick det ut en vädervarning på VHFen, en tropical wave, som var på väg över oss med vind och regn. Så deras avresa sköts fram en dag, till stor glädje för Lovisa.

Tina, 1 juli 2013, Prickly Bay, Grenada