3 feb 2013 2013-02-03 04:57 2013-02-03 04:57

Kalas hos Litorina

Det har varit mycket mekande här senaste veckan. Inredningen har sågats bort omkring sex fönster. I två sovrum, tvättstugan, aktre dasset och salongen har verksamheten hållit på. Detta har också inneburit att tex badrumsinredning mm måst rivas. De gamla fönstren har slaktats ut och stålet har maskinbilats rent från rostkokor och sedan körts rena med vinkelslip med stålborste. På ett ställe visade det sig att den 5 mm tjocka stålkarmen var slut, fick vinkelslipas bort och ersättas med nytt stål, som jag haft liggande ombord under durkarna. Köpte 6 meter 60x12mm och 6 meter 60 x 10mm plattjärn på Göteborgs handelsstål innan vi for från Sverige och nu gick de sista bitarna åt, lite sentimentalt faktiskt.

Efter att svetsjobbet var klart har karmarna fått fem strykningar epoxi och två strykningar tvåkomponent polyuretan. Jag har kapat till 8 bitar M12 gängstång per fönster som jag gängat i och fäst i karmarna. Därefter har jag sågat ut nya polykarbonatglas, 10mm tjocka och borrat 15mm hål för pinnbultarna så de kan träs på och fästas med stora vingmuttrar på insidan. Nu håller jag på att återmontera träinredningen och sen ska packningar limmas på plats på insidan. Men om ett par dagar är projektet klart. Vi har haft bra med vind och sol så strömmen har räckt till alla maskiner. Det är bara när jag svetsat (bla 20 borrhål har fått svetsas igen för varje fönster) som jag fått köra igång elverket.

Litorina var nära att få rodret lossbrutet på överseglingen över Atlanten så jag gjorde en insats i torsdags och svarvade till ett nytt stödlager till hjärtstocken, rostfritt ämnesrör med nylonglidyta närmast den 40 mm tjocka roderaxeln. Sen svetsade jag upp stöd från sidorna och akterifrån ner i spanten för att hålla lagerbacken, alltså det övre stödlagret för roderaxeln, på plats. För att kunna skruva bort och inspektera axeltätning och kvadrant fick där bli ett bultförband emellan, så stödlagret blir demonterbart. I går målade Patrik de nedre svetsarna som var i svartjärn, och allt är nu på plats och rodret går lika lätt som innan. Det blev riktigt bra om jag får säga det själv.

Monika och Patrik var så glada för detta, så vi var över hos dem i kväll och vart bjudna på fin trerätters middag, och som hemgångspresent fick vi med oss två stora flaskor extra prima rom. Smaskens. Det var snittar med hemlagad vitlökshummus, sen kycklinggryta med hempressad kokosgrädde och till dessert en fin chokladtårta. Såklart saknades inte goda drycker..

Tidigare på dagen var vi iland och var med på barnens läse-eftermiddag på “Fig-tree”. En resturang som drivs av Sherle, en duktig svart kvinna som jobbar för att seglarbarnen och de lokala svarta barnen ska sitta och läsa högt för varandra. Det kostar inget och dessutom bjuder Sherle alla barnen på hemlagade muffins. Skulle gissa på att där var runt 20 svarta lokala barn mellan sju och 12 år och ca tio vita från segelbåtarna i viken.

Barnen kämpar på med sin skolgång, men Tina har lovat dem, att om de är duktiga på vardagarna, ska de börja få lättare skola på helgerna nu. Lovisa, som blir 8½ år om en månad, fortsätter med sin engelska. Vi läser högt ur Harry Potter och förklarar ord och uttryck. Vi gör fyra sidor per dag. Vi har snart läst klart de tre första böckerna. Nu kan hon läsa engelska såpass bra så att hon själv läser ett kapitel eller två då och då, på tidigare böcker vi redan läst, och så har hon ovanan att läsa i förväg några kapitel i boken vi just jobbar med. I svenskan skriver hon en liten berättelse eller dagbokssida eller liknande varje dag och i går skrev hon sin första bokrecension.

I matte har vi arbetat länge med ekvationer och pysslar just nu med konjugatregeln och kvadreringsreglerna, vilket sakta leder oss in mot andragradsekvationernas allmänna lösning. Andragradarna har ännu bara dykt upp med X2 term och konstanter, men utan X-term, vilket gör det hela ganska överskådligt. Och så har vi tittat på dem med grafiska lösningar för att försöka förstå hur det kan finnas två lösningar för en ekvation. Förra veckan pillade vi med små ekvationssystem med bara två obekanta. Lovisa älskar matte, hon tycker det är det allra roligaste ämnet!

I går, medan Tina var och dansade med de andra båtarnas damer på “Devils Table”, bakade barnen och jag en hemmapåhittad kryddkaka, och sedan Karin lagt sig satt Lovisa och jag och lekte med motstånd, lysdioder samt ett mätinstrument och skrev upp våra iakttagelser på ett papper. Trevligt! Lovisa älskar verkligen sånt så det får vi göra lite oftare. Det är lätt att man enbart ägnar sig åt teoretiska resonemang.

Vi gör fortfarande på så sätt, att det är strandbus med barnen efter tre-halv fyra på eftermiddagen ända tills det blir mörkt. Tidigare går vi inte gärna ut, för då tar solen så hårt. Frisbee, snorkling, sandborgar och vattenlekar är favoriterna. Det är alltid fler barn på plajan och det brukar vara trevligt där, även om jag inte hunnit vara med så ofta på sistone, eftersom jag ofta tagit den tiden till att jobba på båten. Tina trivs utmärkt med att sitta där och småprata med de andra seglarna. Jag och barnen brukar leka lite akrobatiska lekar och sist kunde Lovisa hålla balansen stående på mina axlar utan stöd medan jag gick 40 steg i vattnet. När vi sätter igång och vattenbusar är det ofta fler barn som dyker upp, som också vill bli kastade långan väg och balansera på axlarna i vattnet.

Gustaf 4.00z 3 Februari 2013 Bequia