9 mar 2013 2013-03-09 00:22 2013-03-09 00:22

Under segel igen.

Vi lämnade Les Saintes i morse och gick för motor norrut 3 1/2 timme. Under tiden passade vi på att köra watermakern och gjorde på så sätt 1650 liter färskvatten och körde dessutom en tvättmaskin. Så kom det en smula vind och nu seglar vi mycket sakta vidare, med en högst behaglig tystnad omkring oss. Vi tänker ankra upp på Guadeloupes västkust över natten och fortsätta mot Antigua i morgon.

I går efter barnens skola gick vi tillsammans med Litorinas besättning och en svensk grabb, Conny som just nu var ensam på sin segelbåt, till nordostsidan av ön och snorklade. Lite för mycket folk för mig, mer än 20 personer spridda på en kilometer sandstrand (!), men korallreven utanför var fina och jag såg säkert runt hundra langustrar, om är ganska små. Där fanns bläckfisk, muränor och många andra vackra fiskar, men ingen haj. På ankarstället simmade ett par “bottlenose dolphines” (öresvin på svenska). På seglingen dagen innan fick vi se en jättestor sköldpadda, bra över 100 kg. Dessutom en val, men inte den hemtama “Scar”, kaskelotten man kan se mellan Dominica och Guadalope. Promenaden tillbaks till båten tog lång tid, eftersom Lovisa, Oliver, Karin och Cassandra passade på att mata både getter och tjurar med gräs och kokospalmblad i hagarna längs vägen. Det finns gott om allehanda getter, tuppar och hönor och deras barn här. Getkött smakar utmärkt, förklarade en lokal man för Tina. Äter ni inte getter i Sverige?, sa han förvånat. I en hage såg vi även tre jättestora iguaner, de såg ut som små krokodiler.

Havet är alldeles platt, det har knappt varit någon vind här i Västindien på flera dagar, så seglingen känns nästan som att ligga kvar på ankarplatsen. Fiskelinorna är ute, men inget napp, trots att vi sett en del fiskar hoppa. Kanske måste vi investera i sportigare fiskedrag än våra hemknutna, gjorda på chipspåsar mm… Lovisa jobbar med en uppsats om Merkurius och Karin övar läsning med Tina. Det är lite väl varmt, men vi badar av oss på badbryggan då och då. Har avnjutit en ananas och lite andra goda frukter i sittbrunnen för en stund sen. Tina gav mig just en kopp kaffe, så detta är förvisso inte det rätta tillfället klaga.

Gustaf, 18z 8 mars 2013 16-07’N 61-48’W