9 dec 2012 2012-12-09 09:48 2012-12-09 09:48

Got hooked!

En fridfull morgon med frukost i sittbrunn som vanligt. Små kärleksfulla barn och en pratsam Tina. Klarblå himmel och så har vi roligt åt att vi faktiskt ser ett fartyg fem sjömil i norr, upplyst av morgonsolen.

Efter en tid vaknar Andy, och efter en matbit nämner han att det verkligen är dags att motionera lite. Kanske lite armhävningar. Så gör han ett varv på däck och jag går ner för att diska. Han ställer en mystisk fråga ner till mig om vi har propellern snurrande. -Nej, den stoppade jag för ett par timmar sedan då det mojnade och farten gick under sex knop. -Det är tydligen en lina i vattnet tänker jag, det var ju bra han drar upp den, en sån slarver man är…

Men så hör jag Andys förbryllade röst att han inte kan hitta var den går ner i vattnet. Hmm. Går upp och tittar och ser till min häpnad att linan som kommer ut från babordsidan av båten inte har något slut. Den löper vidare akteröver så långt man kan se. Möjligen är det något som plaskar långt, långt där bak. Det är en grön lina, 12 mm tjock, fyrslagen polypropen, sån som fiskare brukar sätta krokar på för tonfiske. Vi känner inte igen den.

Jag fäller ner badbryggan och med hjälp av en båtshake fiskar jag upp den, men det är helt omöjligt att dra in den. Närmare 100kg drag. Kan tro att det där har bromsat lite! Men på dragsidan har vi 210 kvm segel plus båtens vindfång. Andy och Tina får tag på en rulle 10mm skotlina som jag fäster vid den spända linan med en rolling hitch, och Andy börjag vincha hem. Han vevar och han vevar. Motion tänker jag, veva på bara…

Under tiden tar jag ner alla segel och vi funderar på hur vi ska göra. Det går inte att rycka loss repet uppifrån och vi vet inte om det är en bit kvar som kan nå propellern om vi bara kapar. Jag gör mig redo för att snorkla, men Tina tycker det är bättre att jag stannar på däck om det blir tvunget att manövrera. Det tar Andy minst en halvtimme att lirka loss linan från offeranoderna, där den sitter fast. Det är sjöhävningen och det faktum att båten ännu rör sig såpass fort framåt som gör att man får simma på rejält för att hinna med. I svårare väder hade vi fått binda upp änden på däck och vänta med att använda propellern tills vi fått städat under båten. Men Andy gör ett bra jobb och får ut 25 meter intrasslad lina som fastnat ordentligt. Linan satt i offeranoderna och hade kunnat ställa till det rejält.

När vi åter seglar vidare blir det stortvätt. Alla har huvudena nere i baljorna och gnor på och när kvällen kommer blir det shephards pie, Andys livrätt. Mycket gott!

Men när det börjar bli dags att dela på vakterna förstår plötsligt Andy att han fått alldeles för mycket sol under dagen. Jobbet med repen har lockat av t-shirten, och det faktum att det är första dagen med sol hela dagen var ingen bra kombination. Så Andy sov inte under Tinas vakt alls och tar på sig en blöt tröja på sin egen nattvakt, och nu tänkte han också försöka sova med en blöt t-shirt. Ur askan i elden.

Nu vaknade Lovisa, så nu ska vi baka bröd och köra watermaker tillsammans.

Gustaf 8.00z 9/12 -2012 15-19’N 31-50’W