23 jun 2013 2013-06-23 05:04 2013-06-23 05:04

Midsommar på stranden

“We have maintenance mode now”. Så beskrev jag vår situation för Michael på tyska Merlin, när jag försökte förklara varför vi inte ville följa med dem norrut och njuta av den fina snorklingen på Grenadinerna. Natalie och Michael köpte sin röda 60 fots aluminiumbåt för ett halvår sedan, den stod då i leran i Surinam. De har haft “maintenance mode” ända fram tills nu. De fick båten billigt, och Michael skall bedriva charter med den hemma i Europa. Bland andra bekymmer fick de jaga bort en fladdermus och göra sig av med ett getingbo inuti masten De har två döttrar i våra barns ålder. Just nu är vi kanske ett tiotal barnbåtar här som umgås, och midsommarfirandet på stranden blev ett glad tillställning. Emma från Elin och hennes syster Ida som är här på besök skaffade massor av blommor och flätade kransar åt alla som ville ha. Vi hade knytkalas med köttbullar, Janssons frestelse, kycklingsallad och många goda bakverk. På kvällen dansade vi till livemusik på Prickly Bay Marina.
Gustafs arbetslista på Caminante blir längre och längre, men just nu är det kanske inte så akuta saker längre. Många små projekt är sådana som vi bara har skjutit på framtiden. Jag har bytt ut skumgummit i soffan i akterruffen och sytt skyddande överdrag i rutigt bomullstyg från Martinique. Jag har även skickat iväg vår AIS transponder med Fedex till England för garantireparation. Kanhända har den blivit skadad av RF som läckt ut från invertern. Gustaf har nu byggt in en rejäl avstörning i invertern. Idag började han byta ett läckande fönster i akterruffen. Som tur var var läckan så liten att inga böcker blev skadade i bokhyllan. Gustaf har även smort upp en begagnad vinsch som han köpte på Martinique, gjort ett fäste i rostfritt, och monterat vinschen på framsidan på stormasten. Den skall användas till spirbommarna. Han har sträckt upp riggen, och monterat ett block för revlinan till rullgenuan.
Barnen leker för fullt. Eftersom vi är så många barnfamiljer blir det nya konstellationer varje dag. Lovisa och Maja från Elin hamnade i St Georges på någon festival tillsammans med familjen från spanska katamaranen Zenday. Man märker hur fördelaktigt det är för barnen att kunna lite engelska, de tyska åttaåringarna kan alla engelska hjälpligt. Lovisa och Maja har snappat upp bra nu, och de yngre 6-7 åringarna Karin, Love och Cassandra är jättemotiverade, då de vill leka med de tyska och spanska barnen.
Ombord har vi nu tillgång till gratis internet, och de senaste kvällarna har jag suttit uppe sent och laddat ner radioprogram från Sveriges Radio. Perfekt att lyssna på vid överseglingar. Barnen får spela spel på internet morgon och kväll. Vi har egentligen rätt dåligt med dataspel offline ombord, då vi varken har Ipad eller Nintendo DX.

Tina, 02.18z, 23 juni 2013, Prickly Bay, Grenada